Hoe voer je het gesprek over intensiever samenwerken?

Sta jij ook op het punt om intensiever samen te gaan werken met een andere vereniging, groep of organisatie? Gister mocht ik procesbegeleider zijn bij zo een stap. Ik deel graag hoe we dat gedaan hebben, in de hoop dat het jou kan helpen.

Met de aanwezigen zijn we in gesprek gegaan aan de hand van het model van Kaats en Opheij, zie hieronder. Waarbij we alle onderwerpen langsgelopen zijn.

Samenwerken -of zoals ik het liever noem: verenigen- doe je vanwege een urgente collectieve vraag, een gedeelde ambitie. De eerste stap is daarom ook met elkaar bespreken wat die gedeelde ambitie is. De beste basis is natuurlijk als de samenwerking een win-win oplevert. Soms hebben de verschillende samenwerkingspartners ook verschillende belangen. Neem de ruimte om daarover te hebben: hoe kunnen we elkaar versterken, in welke gebieden maakt het niet uit, en zijn er tegenstrijdige belangen? Openheid en vertrouwen is essentieel voor goede samenwerking. Wat gelijk het derde punt is wat we aangepakt hebben: de relatie. Zo aan het begin is samenwerking nog kwetsbaar: transparantie, een constructieve dynamiek en adequaat ingaan op spanningen helpt om een sterke band op te bouwen.

Als het gesprek goed loopt én je weet wat je samen wilt bereiken, dan kun je nadenken over hoe je de samenwerking professioneel kunt organiseren. Ik ben natuurlijk fan van de vereniging, maar soms kan een informelere vorm ook werken. Denk bijvoorbeeld aan een alliantie waarin je samenwerkt aan gemeenschappelijke onderwerpen en activiteiten, of een platform dat je een gezamenlijke naam geeft en de basis is voor regelmatig overleg. Naar buiten toe geeft dit een lossere uitstraling, maar het voordeel is dat een inschrijving bij de KvK en het bijbehorende ‘verenigingshuishouden’ niet nodig is. Als je besluit om intensiever te gaan samenwerken dan is een zorgvuldig proces van belang. Waaronder het betrekken van de achterbannen op de juiste momenten en aandacht voor een gezamenlijk identiteit.

Sta jij op het punt om intensiever samen te werken? Hopelijk kan het model van Kaats en Opheij je hierbij helpen!

Gister was een bijzondere dag. Vaak worden we als Kuperus&Co ingeschakeld als het stroef loopt in een vereniging. Leuk dat ik deze keer kon bijdragen aan de vorming van verenigen.