Verenigingsdemocratie en besluiten

Meedenken, meedoen en meebesluiten

Leden hebben de laatste stem in de besluitvorming. In de Algemene Vergadering of in een ledenraad geven ze akkoord op plannen en jaarverslag. Het staat in de wet en is geregeld in de statuten.

ALV of focusgroep

Maar wet en werkelijkheid dekken elkaar helaas vaak minder. Leden zijn niet echt geïnteresseerd of komen niet naar de Algemene Leden Vergadering. En voor drukke taakcombineerders en jonge starters is meedoen in een vertegenwoordigende ledenraad niet aantrekkelijk.

Verenigingsdemocratie is meer dan die laatste hamerklap. Het is een  proces waarbij je leden betrekt bij koers en uitvoering: van de eerste peiling, tot samen een voorstel opstellen; van een eerste signaal tot het meerjarenspeerpunt.

Waarvoor kunt u bij Kuperus&Co terecht?

  • Er zit een wel erg homogene groep in de ledenraad, niet representatief voor onze leden. Hoe kunnen we de ledenraad anders samenstellen?
  • Onze ledenraad heeft moeite om de rol te vinden. Ze zijn te betrokken bij details en te weinig bij de grote lijn. Wat is een goede formulering van hun opdracht? We kunnen met ledenraad en bestuur de onderlinge taakverdeling verhelderen.
  • We hebben als bestuur behoefte aan meer voeding vanuit leden. De grote Algemene Vergadering is daar niet geschikt voor. Hoe pakken we dat aan? Wij kunnen helpen bij het bedenken van creatieve oplossingen, het houden van peilingen en focusgroepen organiseren,

Kuperus & Co biedt u

Interesse in onze diensten?

Neem contact met ons op en wij vertellen u graag wat wij voor uw vereniging kunnen betekenen

wie zijn wij wat bieden we contact opnemen

Dit zeggen onze klanten over ons

Veranderaar en interim directeur Nederlandse Verenging voor Cardiologie (NVVC) - "Zij kwam, zij zag, zij greep in". Een snelle en gedegen analyse. Duidelijke en tactvolle communicatie hierover. Vervolgens daadkrachtig en resultaatgericht verandering ingezet. Daarbij een persoonlijke, adequate begeleiding tijdens implementatie van andere structuur, cultuur en werkwijze. Alle Lof!

- Hans Bosker, voorzitter

De training vrijwilligersmanagement die David gaf tijdens onze regiodag is goed bevallen. Het spelen met instrumenten die je inzicht geven in de soorten vrijwilligers en hun motivatie was erg nuttig en ook nog leuk.

- Angèle Welting, manager bestuur en verenigingsondersteuning