Groeifasen

Van pionier naar verder

De oorsprong van een vereniging ligt bij enkele mensen die iets met elkaar delen en zich daarop verenigen Er is gedeeld enthousiasme (of frustratie) over een ideaal, een zorg, een gedeeld lot. Groot genoeg om iets te doen.

Pioniers met passie

In de pioniersfase hebben de pioniers energie, power en groeipotentie.
Een succesvolle beweging groeit in het aantal mensen dat zij aantrekt. Er zijn meer mensen die de oorspronkelijke doelen delen en zich willen aansluiten. Of het nu gaat om groei van ledental of van middelen, groei heeft altijd gevolgen voor de organisatie.

Veel activiteiten

We spreken van de fase van volwassenheid als de vereniging in staat is een achterban met diverse wensen en motieven op verschillende manier te bedienen. Dit betekent dat er gelijktijdig in de vereniging aan verschillende kernfuncties wordt gewerkt.  

Verstenen

Als de volwassen vereniging maatschappelijke impact en succes verliest en de afstand tussen besluitvorming en de (potentiële) leden groter wordt, ontstaat het risico van verstenen. Bestuursleden en vrijwilligers blijven noodgedwongen langer zitten. Nieuwe generaties voelen zich niet aangesproken.

In welke fase je als vereniging ook zit, altijd is er de uitdaging om met de huidige leden de toekomst voor ogen te houden.

Veranderen

In het boek gaan we in op hoe je kunt veranderen in een vereniging. Benieuwd in welke ontwikkelingsfase je vereniging zit en welke kenmerken of valkuilen hierbij horen? Gebruik dan deze tool.

Meer informatie?

bestel dan hier het boek