Routeplanner voor verenigen: herziene versie

Ideaal voor alle beroepskrachten en besturen, verenigingsmanagers en directeuren

Routeplanner voor verenigen

Organiseren van passie en eigenaarschap

 

Bestel hier je routeplanner


Herken je de momenten waarop je de beste of de snelste weg zoekt?

  • Hoe krijg ik al die gepassioneerde mensen ook in mijn vereniging?
  • Hoe kan ik de ledenraad echt betrekken bij het nieuwe beleid?
  • We hebben het op veel plekken uitgelegd, waarom blijft het verzet maar doorgaan?
  • We moeten bewegen naar de toekomst. De leden zien meer hun problemen van vandaag.

De routeplanner bundelt onze ervaringen, modellen en vooral verschillende wegen naar soepel verenigen. Voor iedereen die zich organiseert, samen met een paar of met heel veel: besturen en toezichthouders, verenigingsprofessionals en actieve leden.

  • Deel I van onze reisgids gaat over de cultuur en historie, over het DNA van de vereniging
  • Deel II gaat over het organiseren van eigenaarschap en passie. Daar draait het om in de vereniging.
  • Deel III van de Routeplanner gaat over hoe je een vereniging in beweging krijgt en houdt.

De herziene versie is aangevuld met nieuwe praktijk- inzichten en wetgeving. De coronaperiode heeft online verenigen een stuk gewoner gemaakt. Digitaal vergaderen maakt afstanden beter overbrugbaar, maar verandert ook de ontmoeting. Nieuwe wetgeving als de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR), de UBO registraties en de AVG leggen formele verplichtingen op aan verenigingsbesturen. Dat zijn regels om rekening mee te houden, maar ook om je niet te veel door te laten afschrikken. En nog meer inzichten: over besturen in crisistijd, over strategie en prioriteit, over lidmaatschap en over de inzet van actieve leden als vrijwilliger.


De Routeplanner voor Verenigen is verkrijgbaar via DNA. Prijs: €34,95 (exclusief btw en verzendkosten).
Auteurs: Marike Kuperus, Inge Poorthuis, Peter van der Loo en David Wijnperle

Vragen of reacties vinden we altijd leuk!


Meer over de inhoud

Stad als metafoor

Met de stad als metafoor voor de vereniging is de routeplanner er om hierin te navigeren. Net zoals een echte stad is een vereniging niet logisch. Een stad wordt niet in één keer gebouwd, maar ontstaat. Een groep kunstenaars wil een oude fabriek omzetten in ateliers, terwijl de stadsarchitect daar net een hypermodern winkelcentrum had bedacht. Iedereen heeft zijn eigen routes en bestemmingen, samen ben je de stad. Ook elke vereniging heeft zijn bewonersgroepen, charmante steegjes en nieuwbouwambities. Dit maakt de vereniging uniek en ‘thuis’. Het vraagt ook een eigen aanpak als je het wilt aanpassen.

Wil je een rondleiding in de stad van de vereniging, dan nemen we je graag mee. Wil je meteen aan de slag met jouw specifieke vraag, kies dan de snelste route naar jouw bestemming.

Deel l Portret van de vereniging

Het boek begint met een algemeen deel waarin een portret, de ontwikkeling en kenmerken van een vereniging worden beschreven. Wat beweegt een vereniging? Hoe kun je door het kiezen voor specifieke activiteiten je koers bepalen en vaart maken?

Deel II Verenigen met passie en eigenaarschap

Dit deel bespreekt de basisprocessen die in elk verenigingsverband geregeld worden: Betrekken van mensen, goed besturen, besluiten nemen, uitvoeren en toezicht houden. Hoe regel je dat zo dat de manier van werken past bij een kleine of juist grote vereniging, bij een starter of bij een lang bestaand verband? Alle antwoorden op verenigingsspecifieke vragen.

Deel III Verander de vereniging verbouw de beweging

Hoe houd je het verenigen fris, beweeg je mensen om op een andere manier met elkaar te werken of zich te verbinden? Met praktische adviezen om dit te doen.

Toolkit

Het laatste deel is een verzameling van tools, checklistjes, korte scans enzovoorts. Niet uitputtend, maar een goede set om gelijk mee aan de slag te gaan.

Kuperus & Co biedt u

Interesse in onze diensten?

Neem contact met ons op en wij vertellen u graag wat wij voor uw vereniging kunnen betekenen

wie zijn wij wat bieden we contact opnemen