Referentie Routeplanner in Coöperatie

Dit artikel is gepubliceerd in Coöperatie 636, september 2018

NCR Coöperatie over de Routeplanner voor verenigen

Zo af en toe verschijnt er weer eens een handboek over verenigen. ‘Routeplanner voor verenigen – Organiseren van passie en eigenaarschap’ van Marike Kuperus, Inge Poorthuis, Peter van der Loo en David Wijnperle is zo’n boek. Het geeft een handzaam overzicht van zaken die bij ‘verenigen’ komen kijken. Daarbij baseren de auteurs zich op eerder werk en onderzoek, en vullen dit aan met actuele thema’s zoals het gebruik van moderne (digi­ tale) participatiemethoden en herkenbare voorbeelden die nú spelen.

Het boek bestaat uit drie delen. Deel I gaat over soorten, ontwikkelstadia en kernfuncties van verenigingen. Deel II richt zich op de vier kerntaken van de vereniging: betrekken, besturen, besluiten en uitvoeren. Deel III geeft tips voor het aanpakken van veranderingen in de vereniging.

Het boek leest makkelijk, blijft redelijk aan de opper­ vlakte maar staat bol van tips en tools. Wil je snel meer inzicht in ‘verenigingsland’ en wil je praktische hand­ vaten, dan is dit een handig boek. Een aantal van de be­ sproken onderwerpen is ook voor coöperaties relevant.

Lees verder