De vakbond en vernieuwing: waarom is veranderen zo lastig?

Dit artikel is gepubliceerd in VM

Vernieuwing binnen de vakbonden is een taai proces. Waarom eigenlijk? En wat werkt wel?

Duizenden argumenten om het niet te doen, één reden om toch door te gaan: bestaansrecht.  Hoe Abvakabo FNV werkt aan verandering.

De vakbond speelt een essentiële rol in onze maatschappij en velen, waaronder ikzelf, vinden dat ‘de vakbonden zeker moeten blijven, maar wel anders’.  Dat de vakbonden al tijden actief bezig zijn met vernieuwing zien veel mensen niet.  Bijvoorbeeld Abvakabo FNV, de grootste vakbond in de publieke sector, zet stevig in op vernieuwing van de vereniging.  Ik ben daar als Programmamanager Verenigingsvernieuwing enkele jaren bij betrokken geweest, uiteraard samen met actieve leden en medewerkers. Wat is nodig om succesvol te veranderen?

 

Lees verder